第一次到檳城, 夜晚同媽媽到新關仔角試吓地道大排檔,見有間叫“加料粿條湯”大排檔,可以自選配料河粉, 我媽媽選了4樣平價配料豬腸腩肉豬皮青菜, 每樣選擇一點點少量便交給檔主加工做粿條湯。完成後侍應拿來一碗粿條湯, 說要收馬幣RM20 😮當時我心想只有4種平價材料, 為何如此貴, 但由於之前無先問價, 粿條已做好唯有照俾錢😯。之後發現碗內檔主私下額外加多幾粒小魚蛋。 這些都不是我們選的!!! 果然如檔名一樣被檔主“加料”, 所以又加錢!覺得這檔做法非常有問題, 魚旦不是我們要的, 在無通知下被加料, 多幾粒小魚旦又竟然收咁貴, 真當旅客做羊估!! 🔪講真我相信這只是少數害群之馬,之後幫襯其他粉面檔都無問題, 但大家真係要小心呢間“加料”舖。

2015-08-27
用餐優惠