2017-05-05 650 瀏覽
十號胡同,一個經蔡瀾先生挑選的好幾間食店進駐的美食廣場,方便的一次過試到唔同的美食。海南雞配河粉套餐另加飯加菜,雞肉軟腍,河粉調味剛好唔會太濃,飯味普普通通,唔算好突出。沾雞的醬料味道也是唔太突出。砂鍋老鼠粉,就像在香港食到的銀針粉(香港也少了機會在食店食到這款粉),燒到個煱好熱,落好重醬油來煮這個粉,味道適中,加咗隻蛋和蔥粒食前拌勻即可,拌勻後食落會更滑口。炸魚片,即叫即整沒有油膩感覺,好新鮮好香口,食落彈牙質地幼滑有魚味。特製手做魚蛋粒粒彈牙,在香港食的魚蛋粉多過魚,呢邊食到的至少食到有魚味。左上角武莫喳喳~用料十足,糖水味香內有蕃薯粒,芋頭粒。右下角榴蓮紅豆冰,我好喜歡在馬來西亞新加坡食紅豆冰的,因為佢地落好多材料的,而呢個內有紅腰豆、粟米、涼粉、亞亞答子、還有綠色條狀煙煙韌韌的、香脆花生、焦糖漿、榴槤漿及刨冰等,唔覺唔覺就食完一碗了!食甜品來做完結多滿足啊!

2017-04-28
RM30 (晚餐)
  • 紅豆冰