2019-10-15 65 views
今日我地包團來到馬六甲,睇左寶山亭同海事博物館之後,司機兼導遊就車左我地去雞場街。到達雞場街,首先我地就醫下肚。他介紹左我們去呢間中華茶室食海南雞同雞飯粒。入到去場內都坐滿了,要等位。好不容易,我們等到了八人位了。餐廳職員提議我們四個人食一隻雞和每人一碟雞飯粒,不過我們因爲想試多啲其他野食,所以八個人食一隻雞同兩碟雞飯粒,仲每人叫左一杯青檸水。1. 海南雞呢碟海南雞其實好咸,好似鹽水雞,點左啲醬有返啲酸酸辣辣咁中和一下。2. 雞飯粒呢啲雞飯粒睇起上來同飯團無異,係一種油油地嘅飯團。佢係無味嘅,所以如果啲雞飯粒,配埋啲海南雞食,就會有返啲味道。3. 青檸水其實我們本身諗住叫走冰係常溫,點知走冰就是等於熱。結果變左我地都係又曬又熱大熱天,飲左杯好熱嘅青檸水。杯青檸水其實幾好飲,可能因為佢加左糖,飲落都幾生津止渴。呢間店係係雞場街入口,都好多人幫襯的。

1. 海南雞

2. 雞飯粒

3. 青檸水

呢間店係係雞場街入口,都好多人幫襯的。
2019-10-14