OpenRice Index

Borlaimora_food
Member 3 First(s)
No. of Review8 Review(s)
編輯推介數目0 Editor's Choice
Recommended0 Recommended
Popularity138 View(s)
Replies in Forum0 Comment(s)
Upload Photos46 Photo(s)
Upload Videos0 Video(s)
Follow4 Following
粉絲26 Follower(s)
Borlaimora_food  Level 2

抵食的一餐 Smile Oct 19, 2019
Categories : Chinese | Kopitiam | Noodles

早上去左睇城市入面嘅博物館建築群及參觀了藝術館同黑風洞,得到了印度人的祝福後,我們便出發前往雲頂。前往雲頂途中,司機兼導遊帶了我們到半山食午餐,我們選了一間龍記。

呢一間係一間中菜海鮮餐廳,我們點了很多食物。

1. 海鮮煲
呢個煲有好多海鮮同埋湯,啲蝦都好大隻。不過啲湯我覺得一般般,係胡椒味同雞湯混合體。

2. 鐵板豆腐
呢個豆腐係玉子豆腐來,再加埋啲秘製醬汁同雞蛋,真係好好味。

3. 菠蘿咕嚕肉
啲肉整到好細粒,但係都炸得幾鬆脆,個汁都好開胃,不錯。

4. 蒜香炒通菜
呢個菜炒得幾好,啲菜幾新鮮,聽聞係自己種的。

5. 白切雞
呢個雞好滑,有雞味,做得不錯。

6. 椒鹽蝦
個蝦炸到好脆,連埋蝦殻食都得,好正。

7. 蝦粉絲煲
個蝦肉有啲實同埋無咩鮮味,粉絲質地ok,不過成個湯胡椒味太濃,整體一般般。

8. 蒜蓉炒鬼豆苗
食落比豆角嫩同爽脆,十分好食。

9. 扣肉
炆得好入味,用來送飯唔錯。

10. 清蒸荀殻魚
魚身十分滑,配埋啲豉油味道簡直係一流。

整體上呢間都幾抵食,因為食咁多野都只係馬幣七百幾蚊。如果上雲頂,一定要停係半山試下呢間餐廳。

5  |

飽滿的早餐 OK Oct 21, 2019
Categories : Western variety | Café | Burgers / Sandwiches | Halal | Bakery / Cake / Kuih

早餐我地來左試下馬來西亞當地嘅Starbucks。我地叫左啲牛角包、toast、冬甩同埋蛋糕。

牛角包都好鬆化,啲芝士toast 兩個都怪怪地,一個有陣怪怪地嘅香料味,另外一個芝士有少少甜得濟。個個冬甩係萬聖節🎃特別版,佢話係南瓜味,不過其實只有好淡嘅南瓜味,朱古力味比較濃。蛋糕是一個紅絲絨芝士蛋糕,呢個蛋糕真係好好味。

飲品我就叫左一杯熱嘅Vanilla fig latte,呢個係馬來西亞Starbucks 先有的。一開杯蓋,聞落去真係好好聞,係好香嘅無花果味,不過飲落就有少少苦,整體來說唔太好飲。

甜甜的蛋糕 OK Oct 21, 2019
Categories : Western variety | Café | Burgers / Sandwiches | Halal | Juices / Bubble Tea / Tea / Yogurt | Sweets/Snack

我們係等頂泰豐上菜嘅時候,要買定第二日嘅早餐,因為我地第二日要坐7:00am 嘅車由馬來西亞去到新加坡遊玩。後來我們就買左每人兩個唔同味道嘅蛋糕。

1. Signature fruit cake
佢咬落好有好豐富嘅水果同蛋糕混在一起,好好味,不過甜左啲。

2. Cranberry raisin cake
呢個蛋糕味道就係提子乾嘅味,比起signature fruit cake 寡一啲,無signature fruit cake 咁好食。

食完呢兩個蛋糕會飽左,同埋真係勁甜,要飲返多啲水。

來到馬來西亞食鼎泰豐 OK Oct 19, 2019
Categories : Chinese | Restaurant | Noodles | Dim sum

來到雲頂,玩左好多機動遊戲,玩到好攰又肚餓嘅時候,見到對面有間鼎泰豐,就入左去食了。

1. 啖啖麵
呢碗麵得好少,又唔辣,好快就食哂。

2. 蒜泥白肉
佢每塊肉入面都夾左塊青瓜,唔辣,有啲偏甜。

3. 醉雞
個雞好滑,有啲酒味,味道ok。

4. 酸辣湯
呢個湯幾開胃的,酸酸地咁又有啲微辣。

5. 炒菠菜
算係新鮮。

6. 紅油炒手
呢個一點也不辣,就像普通餃子🥟,不像炒手。

7. 豬排炒飯
呢碟炒飯個飯底唔錯,炒得幾好,不過啲豬排就好一般。

8. 小籠包
食上海菜當然唔少得食小籠包,不過佢呢個小籠包咬落去一啲湯汁都無,店員又沒有提供折醋去點,因此不好食。

9. 炒豆苗
算係新鮮。

10. 炒生菜
都算新鮮。

11. 餃子
這個餃子睇起來好像有啲醬料咁,不過食落啲醬都無味嘅。

12. 黃金蝦
粉漿太多,因此不太好食。

13. 洛神花檸檬茶
幾好飲,酸酸地又有啲檸檬香,解渴一流。

個人認為來到馬來西亞食上海菜,唔夠好食都正常嘅,因為唔太合香港人口味。

2  |

Homie 的送 OK Oct 18, 2019

由馬六甲返到返到來吉隆坡市區,我地試左呢間Homie Recipe做晚餐。

1. Hot and spicy pan mee(麻辣板麵)
好辣好辣,一食就整到打哂噴嚏,唔食得辣真係唔好試。

2. Shrimp dumpling pan mee(鮮蝦雲吞板麵)
啲湯底咸咸地,啲麵有啲堅韌,仲有啲麵粉條嘅味。啲雲吞都大粒,不過皮有啲厚。

3. Salted fish and minced chicken rice(咸魚肉碎飯)
無咩味,啲咸魚都唔夠香。

4. Curry chicken rice(咖哩雞飯)
個咖哩幾香,啲薯仔同雞都幾好味。佢呢個飯好特別,佢配嘅係一個辣椒飯。個辣椒飯好香口,有少少微辣,十分滿意。因為個辣椒飯好味,所以我地又叫多左一碗獨立嘅。獨立嘅會有一個雞蛋係碗飯嘅面,撈起好味。

5. Home-made fish cake(自制魚餅)
呢個魚餅係全部送入面最好食架,好新鮮香口。點左佢嘅秘制醬汁仲好食。

6. Stuffed tofu with bean paste sauce(豉汁釀豆卜)
呢個就無咩特別,普普通通,不過不失。

7. Bean curd roll with bean paste sauce(魚滑腐竹卷)
佢係炸嘅,都脆卜卜,不過啲凌魚肉唔係好多,係邊邊位先有。

8. Longan with white fungus lo han guo(龍眼羅漢果雪耳)
呢杯飲落係羅漢果味嘅水,入面會有啲龍眼肉同埋雪耳,仲好似有少少糖冬瓜。

9. Can cincau(罐裝涼粉)
佢上嘅時候係一罐罐裝涼粉同埋一杯冰咁上,倒出來首先係只有水,底部先有一粒粒細細地嘅涼粉。如果可以搖渾左先飲會好啲。

呢間野感覺都幾homie,但食物質素就是一般。今次一共食左馬幣131.9元。

2  |