OpenRice Index

Borlaimora_food
Member 3 First(s)
No. of Review8 Review(s)
編輯推介數目0 Editor's Choice
Recommended0 Recommended
Popularity138 View(s)
Replies in Forum0 Comment(s)
Upload Photos46 Photo(s)
Upload Videos0 Video(s)
Follow4 Following
粉絲27 Follower(s)
Borlaimora_food  Level 2

好食的一口榴槤泡芙 OK Oct 21, 2019
Categories : Sweets/Snack | Bakery / Cake / Kuih

呢個係馬六甲雞場街其中一樣美食,榴槤泡芙。

一盒有六粒,一口一個,而且泡芙皮很鬆化,成粒擺入口咬爆佢好似雪糕咁香甜好食。

大家來到不妨試下呢個泡芙,凍食都真係正到飛起,一試難忘。

咖啡咖啡 OK Oct 15, 2019
Categories : Western variety | Café | Burgers / Sandwiches

馬來西亞十三州咖啡(Calanthe Art Cafe)
我們行左去試呢間馬六甲著名嘅十三洲咖啡。馬來西亞共有十三個洲,佢地各自出產自己不同種類嘅咖啡,呢間咖啡店就有哂十三間咖啡。

因為唔係個個團友都好咖啡,我們今次叫左三個洲嘅咖啡來試下。

1. Johor (柔佛州)
呢個咖啡一啲都唔苦,入面加左奶同糖仲有啲咖啡啫哩。面頭係一啲忌廉,飲落都幾容易接受,對於討厭咖啡苦味嘅人,呢個咖啡都幾岩佢地口味。

2. Penang (檳城)
呢個苦味比較重,可能因為咖啡是有烤過的關係。

3. Jerak (霹靂州)
呢個同Johor 差不多,都有少少偏甜,多奶。

咖啡店唔係得咖啡飲,仲有其他野食嘅,我地就叫左一個飯、一個三文治、一個沙爹串燒同一個叻沙。

1. Claypot grilled chicken with cheese
個雞排做得幾滑,不過上面啲cheese就唔夠濃,個飯疑似係用蕃茄醬煮嘅,但係都係好淡好淡嘅。

2. Egg mayo sandwich
呢份三文治係係有沙拉醬同雞蛋整成的。三文治無咩特別,不過薯條就比三文治好食。

3. Chicken satay skewers
呢個雞串燒好正,佢加左蜜糖燒好新鮮,加埋啲醬好好食。我們本身叫左兩碟,但因為太好味,所要又加多左一碟。佢有啲炸芋頭絲放係碟邊,都好好味。

4. Calanthe laksa
呢個啲人上網係咁話好食,仲話會特登返來食嘅。不過我們食完就覺得無咩特別,都係普通叻沙。有得揀加唔加辣,仲有得揀全粗全幼定mixed麵嘅。

呢間消費都唔平,合共馬幣174.4。餐廳環境都唔錯,有好多藝術品係周圍。

咸咸的海南雞 Cry Oct 15, 2019
Categories : Chinese | Kopitiam

今日我地包團來到馬六甲,睇左寶山亭同海事博物館之後,司機兼導遊就車左我地去雞場街。到達雞場街,首先我地就醫下肚。

他介紹左我們去呢間中華茶室食海南雞同雞飯粒。入到去場內都坐滿了,要等位。好不容易,我們等到了八人位了。餐廳職員提議我們四個人食一隻雞和每人一碟雞飯粒,不過我們因爲想試多啲其他野食,所以八個人食一隻雞同兩碟雞飯粒,仲每人叫左一杯青檸水。

1. 海南雞
呢碟海南雞其實好咸,好似鹽水雞,點左啲醬有返啲酸酸辣辣咁中和一下。

2. 雞飯粒
呢啲雞飯粒睇起上來同飯團無異,係一種油油地嘅飯團。佢係無味嘅,所以如果啲雞飯粒,配埋啲海南雞食,就會有返啲味道。

3. 青檸水
其實我們本身諗住叫走冰係常溫,點知走冰就是等於熱。結果變左我地都係又曬又熱大熱天,飲左杯好熱嘅青檸水。杯青檸水其實幾好飲,可能因為佢加左糖,飲落都幾生津止渴。

呢間店係係雞場街入口,都好多人幫襯的。

Date of Visit: Oct 14, 2019