OpenRice Index

capturetaste
Member 1 First(s)
No. of Review4 Review(s)
編輯推介數目0 Editor's Choice
Recommended0 Recommended
Popularity53 View(s)
Replies in Forum0 Comment(s)
Upload Photos16 Photo(s)
Upload Videos0 Video(s)
Follow5 Following
粉絲39 Follower(s)
capturetaste  Level 1

值得一試 OK Feb 15, 2019
Categories : Chinese | Kopitiam

來到馬來西亞點都要試吓海南雞飯,起碼人哋可以食到新鮮雞先啦。我覺得價錢合理得來啲底都真係幾好食不得不提嘅就係馬來西亞嘅飲品真係好好飲。薏米水在香港不是那種在餐廳可以容易叫到的,但在馬來西亞就常常都會出現。而且可以叫少甜真係好好飲。三色奶茶雖然真係肥但都忍唔住,去旅行要放縱一下。

啲雞好滑呀,雖然白雪雪但係都好入味嫁。
likelikelikelike

當甜品一流。。tonguetonguetongue

呢個雲吞可以不試,因為皮太厚啦。yuk

呢個係叫咗少甜都好甜嘅三色奶茶。但係我覺得佢呢都一定要試吓真係好好飲。

一試難忘 OK Feb 15, 2019
Categories : Chinese | Restaurant | Bak Kut Teh

今次專登嚟沙巴,有幾樣野係好想食,一就係肉骨茶,就係沙嗲串燒。今次嚟到新記肉骨茶,係上網睇到好多人推介嘅所以一定要試吓。

可能提早黎嘅關係唔係好洗排隊就可以就坐,老闆識講廣東話同普通話點菜方面十分之方便。老闆仲睇緊我哋食一款是菜單沒有的菜式,難得黎到點都要試一試啦果然有驚喜。

推介嘅就係呢個上湯蝦肉,雖然他嘅口感真係買但係個湯底真係不得了,好似集綜合左好多唔同海鮮有少少辣又有少少甜又濃味嘅湯底。

我本身以為呢個肉骨茶會好濃嘅中藥味但係還好,反而好重既肉煲成老火湯嘅味。

沙嗲串燒就比較一般,只係度度都食到嘅感覺。

我哋仲叫多咗個豬潤,豬膶薑味好濃,得唔係太好食,因為淨係食到啲薑味同埋啲豬潤好老。

5  |

名大於實 OK Feb 15, 2019
Categories : Malaysian variety | Kopitiam | Noodles

嚟到馬來西亞旅行,馳名嘅富源餐廳一定要嚟食啦。雖然佢嘅選擇唔多,但見到網上食評人人都話要來食,都唔能夠錯過呢一間咁出名嘅餐廳。

食咗個珈雅多士,我覺得同深水埗維記嘅珈雅差唔多,仲可能我唔係好鍾意食太甜。但佢啲奶茶真係好好飲嘅,茶味好濃反而唔係好甜。

咁難得黎到仲食咗個生雞蛋,我就覺得還好啦畢竟生嘅雞蛋對於我來講唔係十分之吸引嘅食物。

但總括嚟講到沙巴如果經過一試亦無防,但係你話如果好遠專登嚟食就唔係好值得啦。

好普通的海鮮餐廳 OK Feb 15, 2019
Categories : Chinese | Restaurant | Seafood

人地話去沙巴陽光與海灘一定好多海鮮食,咁我就上網找間推薦的海鮮餐廳試一下。。

一去到。。由街頭到街尾都係呢間餐廳,心諗正喇,做到咁大。仲心中暗喜無咁早嚟,無咩人真好。

結果一坐底去看下有咩食,係好多野都賣哂sadsadsad。咁算了就叫d佢有嫁喇。

呢個白焯蝦,都幾新鮮的,大隻都值得贊。smile

叫少少肉喇,雞方面得兩種,簡單來說就係辣同唔辣,雞肉又唔好食。。後悔之選。dislike

d殻多過肉好多的。。sicksick

地方就大到大得了,成個圈都係佢嘅。做到咁大,但我又見唔到有咩特別正的食物。所以試一次就夠。yuk