2019-10-15 55 views
馬來西亞十三州咖啡(Calanthe Art Cafe)我們行左去試呢間馬六甲著名嘅十三洲咖啡。馬來西亞共有十三個洲,佢地各自出產自己不同種類嘅咖啡,呢間咖啡店就有哂十三間咖啡。因為唔係個個團友都好咖啡,我們今次叫左三個洲嘅咖啡來試下。1. Johor (柔佛州)呢個咖啡一啲都唔苦,入面加左奶同糖仲有啲咖啡啫哩。面頭係一啲忌廉,飲落都幾容易接受,對於討厭咖啡苦味嘅人,呢個咖啡都幾岩佢地口味。2. Penang (檳城)呢個苦味比較重,可能因為咖啡是有烤過的關係。3. Jerak (霹靂州)呢個同Johor 差不多,都有少少偏甜,多奶。咖啡店唔係得咖啡飲,仲有其他野食嘅,我地就叫左一個飯、一個三文治、一個沙爹串燒同一個叻沙。1. Claypot grilled chicken with cheese個雞排做得幾滑,不過上面啲cheese就唔夠濃,個飯疑似係用蕃茄醬煮嘅,但係都係好淡好淡嘅。2. Egg mayo sandwich呢份三文治係係有沙拉醬同雞蛋整成的。三文治無咩特別,不過薯條就比三文治好食。3. Chicken satay skewers呢個雞串燒好正,佢加左蜜糖燒好新鮮,加
馬來西亞十三州咖啡(Calanthe Art Cafe)

因為唔係個個團友都好咖啡,我們今次叫左三個洲嘅咖啡來試下。

1. Johor (柔佛州)

2. Penang (檳城)
呢個苦味比較重,可能因為咖啡是有烤過的關係。

3. Jerak (霹靂州)
呢個同Johor 差不多,都有少少偏甜,多奶。

2. Egg mayo sandwich

3. Chicken satay skewers
呢個雞串燒好正,佢加左蜜糖燒好新鮮,加埋啲醬好好食。我們本身叫左兩碟,但因為太好味,所要又加多左一碟。佢有啲炸芋頭絲放係碟邊,都好好味。

4. Calanthe laksa
呢個啲人上網係咁話好食,仲話會特登返來食嘅。不過我們食完就覺得無咩特別,都係普通叻沙。有得揀加唔加辣,仲有得揀全粗全幼定mixed麵嘅。

呢間消費都唔平,合共馬幣174.4。餐廳環境都唔錯,有好多藝術品係周圍。