2019-10-19 106 views
早上去左睇城市入面嘅博物館建築群及參觀了藝術館同黑風洞,得到了印度人的祝福後,我們便出發前往雲頂。前往雲頂途中,司機兼導遊帶了我們到半山食午餐,我們選了一間龍記。呢一間係一間中菜海鮮餐廳,我們點了很多食物。1. 海鮮煲呢個煲有好多海鮮同埋湯,啲蝦都好大隻。不過啲湯我覺得一般般,係胡椒味同雞湯混合體。2. 鐵板豆腐呢個豆腐係玉子豆腐來,再加埋啲秘製醬汁同雞蛋,真係好好味。3. 菠蘿咕嚕肉啲肉整到好細粒,但係都炸得幾鬆脆,個汁都好開胃,不錯。4. 蒜香炒通菜呢個菜炒得幾好,啲菜幾新鮮,聽聞係自己種的。5. 白切雞呢個雞好滑,有雞味,做得不錯。6. 椒鹽蝦個蝦炸到好脆,連埋蝦殻食都得,好正。7. 蝦粉絲煲個蝦肉有啲實同埋無咩鮮味,粉絲質地ok,不過成個湯胡椒味太濃,整體一般般。8. 蒜蓉炒鬼豆苗食落比豆角嫩同爽脆,十分好食。9. 扣肉炆得好入味,用來送飯唔錯。10. 清蒸荀殻魚魚身十分滑,配埋啲豉油味道簡直係一流。整體上呢間都幾抵食,因為食咁多野都只係馬幣七百幾蚊。如果上雲頂,一定要停係半山試下呢間餐廳。

呢一間係一間中菜海鮮餐廳,我們點了很多食物。

1. 海鮮煲

2. 鐵板豆腐
呢個豆腐係玉子豆腐來,再加埋啲秘製醬汁同雞蛋,真係好好味。

3. 菠蘿咕嚕肉
啲肉整到好細粒,但係都炸得幾鬆脆,個汁都好開胃,不錯。

4. 蒜香炒通菜
呢個菜炒得幾好,啲菜幾新鮮,聽聞係自己種的。

5. 白切雞
呢個雞好滑,有雞味,做得不錯。

6. 椒鹽蝦
個蝦炸到好脆,連埋蝦殻食都得,好正。

7. 蝦粉絲煲

8. 蒜蓉炒鬼豆苗
食落比豆角嫩同爽脆,十分好食。

9. 扣肉
炆得好入味,用來送飯唔錯。

10. 清蒸荀殻魚
魚身十分滑,配埋啲豉油味道簡直係一流。